ツ AtenTohirah

- BLOG DALAM PROSES D MAKEUP KAN. -

Review: Skin Care products untuk Sensitive Skin!

Assalammualaikum..
Dek keboringan yang melampau dan ditambah pula dengan masa yang terluang *terluang la sangat. Assignment ada 4! haha* Aku mau share la skin care products yang aku guna sekarang. Ok. Kulit aku ni kulit sensitif + berminyak. Sangat-sangat annoying k. Menderita betul aku dengan kulit muka aku ni. haha. So, aku banyak menghabiskan masa menGoogle cleanser yang sesuai dengan kulit aku n. Pernah guna macam-macam tapi semua macam teda kesan. So aku terjumpa satu product ni. Cetaphil! yeay!


Alamak. Malas la mau rotate. Haha. Ni la muka dia. hihi


Aku suka pakai Cetaphil ni pasal dia lembuttt seja di muka. Memang sesuai dengan muka aku. Pernah try berhenti and tukar product lain tapi nda ngam.. So aku stay pakai Cetaphil. Ok sangat! Kawan-kawan aku cakap xpayah tukar cleanser lain. Harga dalam RM20+ gitu. Tapi tengok saiz dia la. Macam haritu aku beli harga RM30+ di Guardian. Besar sikit. Boleh guna banyak. Cuma itu la, sudah namanya Gentle Cleanser, kalau aku pakai bedak compact Silkygirl aritu, nda hilang ni. Huhu. Tapi itu la gunanya toner kan..


Selalunya lepas cuci muka, aku pakai toner dari product Simple ni. Dorang ni expert dalam bab-bab kulit sensitive. Sebelum pakai toner SImple ni, aku pakai toner brand lain. Tapi sekarang aku stay dengan toner dari Simple. Lepas pakai toner ni, muka rasa segar ja. Nda rasa tegang segala. 

Taraaaaa~ haha. Tengok, bukti pemakaian. haha. Lebih sebulan suda aku guna. Aritu dapat elaun terus beli lagi yang baru. hehe. Harga dalam RM15+. Beli dekat Guardian. :D

Kalau aku ada jerawat, untuk kurangkan kemerahan jerawat tu, aku pakai Nexoderm. Nexoderm ni bagus pasal dia kasi kering jerawat. Ada juga fungsi lain tapi selalunya aku pakai untuk hilangkan jerawat..Boleh beli di farmasi atau Watsons / Guardian.Harga dalam RM4++. Haritu c Eva mengadu pasal jerawat dekat hidung dia. Sudah 2 minggu jerawat tu lepak sana. Then aku suruh dia pakai Nexodem. Besoknya jerawat tu kering and sekarang kurang2 sudah. :)

Best niii...bestttt! haha. Time pakai, rasa pedas2 sikit. Minum lah air banyak-banyak untuk hilangkan kepedasan tu. LOL HAHAHAHA


For mask, aku guna Shisheido Mask. Aku guna 2 minggu sekali. Memang nampak la kan segala kekotoran di muka kita. Gelii~terutama di bahagian hidung. Aku beli dari kawan aku. RM2 sekeping. Tapi sekarang aku mau try MAsk dari Daiso pula. Nanti aku bagi review pasal mask ni.

Kalau mau jimat, satu paket ni boleh pakai 2-3 kali. Tapi ada orang cakap, kalau mau kesan yang lebih ok, pakai tebal-tebal. Kalau aku selalu sepaket ni boleh pakai dua kali..

Aku baru beli ni. Review aku baca setakat ni Ok. Nda sabar mau try nanti! :D


Minggu lepas aku beli satu lagi product dari Simple. Aku pakai ni sebelum letak toner. hihi. Best.. Muka rasa lembab.. *perasan~*

Ada orang pakai ni sebagai make-up remover. Mungkin itu la fungsi dia. Hahahaha... Aku main pakai ja ni. Tapi ok..so aku akan teruskan memakai. hihi. Harga? Lupa pla berapa..hihi

So, basically simple ja cara aku jaga muka. Muka aku nda la flawless and suci dari parut jerawat. Tapi sekarang muka aku ok sikit suda. ^^ Mungkin ambil masa untuk sembuh, tapi ndapa. At least sekarang muka nda la teruk macam dulu. Yang penting, kamu mesti tahu jenis muka kamu macam mana and cari products yang sesuai. Terpaksa try and error. macam aku. hii.


P/S: apa produk untuk kasi kecil pori? T_____________T

✿ Terima kasih daun cili, laen kali datang lagi (─‿‿─)

2 comments:

  1. Hai sis . Org sabah bha kn hihi dr stail ejaan pn tau suda . Hmm sis klau bjerawat guna sabun beras susu . Cepat sjak ilang sis . Bkn jerawat ja ilang putig gebu lg kulit . Murah seja rm5 bgitu . Lg pn selamat bha sbb dr herba jgak ramuan dia ^^

    ReplyDelete

Komen jangan nda komen~ Nda kan abis jua ink kamu kalau komen. Wehee~ :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...